programmeurs alle leeftijden

Kun je programmeur worden op latere leeftijd?

Vermoedelijk kom je op deze blog omdat je geïnteresseerd bent in het omscholen tot programmeur op latere leeftijd. Latere leeftijd is een wat ruim begrip maar je moet je voorstellen dat de meeste programmeur rond hun 14e starten met programmeren. Als je dus start op je 30e dan is dat in verhouding al laat.

Het korte antwoord op de vraag of je op latere leeftijd nog programmeur kunt worden is ja. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je enige affiniteit hebt met computers en bij voorkeur ook ervaring met het werken met computers. En het is belangrijk dat je het echt graag wilt.

Ga er ook vanuit dat je minimaal 3-5 jaar nodig hebt (als je ouder bent soms wel iets langer) om een goede medior programmeur te worden ervan uitgaande dat je al bekend bent met diverse computerprogramma’s. Dus als je tegen je pensioen aan zit is het misschien niet de beste keuze.

Houd er wel rekening mee dat leren programmeren veel van je vraagt en je, in mijn ogen, niet alleen op je werk of op een school kunt leren. Je zult er ook echt veel vrije tijd in moeten steken. Als je die niet hebt, in verband met (kleine) kinderen bijvoorbeeld dan moet je je goed afvragen of dit wel de geschikte weg voor je is. Programmeren is continu bijleren en het houdt nooit op met nieuwe technieken leren.

Programmeurs verdienen in verhouding tot andere kantoorbanen relatief goed geld maar staar je daar niet blind op, er wordt ook echt wel wat van je verwacht geestelijk. Het is zeker geen makkelijk of snel geld verdienen. Het is hard werken en toegewijd zijn. Maar als je dat bent dan kun je wel rekenen op een supertoffe baan en een bijpassen salaris. Lees meer over salarissen in de blog ‘wat verdient een programmeur’.

Omscholen tot programmeur

Omscholen tot programmeur wordt steeds populairder. Dat komt omdat de vraag steeds groter wordt en het aanbod niet evenredig meegroeit. Dat betekent dat er een tekort is aan programmeurs en dat biedt kansen voor omscholers. Het tekort geeft je namelijk een soort baangarantie. Als jij nu besluit om programmeur te worden, je doet je best en je gaat ervoor dat vind je vrijwel zeker een baan en in deze tijd heb je misschien nog wel wat te wensen ook.

Meisje krijgt programmeer les

Als je dus twijfelt dan is dit wel het moment om de keuze al dan niet te maken. Doe het weloverwogen maar wacht niet langer dan nodig.

Lees ook het artikel ‘Omscholen naar programmeur’ voor meer informatie over het te bewandelen pad.

Hoe wordt je programmeur?

Er zijn allerlei manieren om te leren programmeren. In de basis kun je kiezen voor de volgende opties:

  • Reguliere opleiding (MBO/HBO)
  • Video’s kijken
  • Cursus of training volgen
  • Boeken lezen
  • Combinatie van allemaal

Als je meer wilt weten over hoe je programmeur wordt lees dan het artikel ‘hoe wordt je programmeur?’ Daar staat in beschreven voor wie het geschikt is, wat je nodig hebt, wat het kost en wat het je oplevert (salaris).

Type programmeurs / disciplines

Er zijn verschillende type programmeurs of disciplines en daarmee bedoel ik in dit geval de toepassing van de software die ze schrijven. Er is namelijk een groot verschil tussen programmeurs die software voor desktop apps maken zoals voor Windows en Mac, of apps voor mobiele telefoons of webapplicaties. Hieronder worden de belangrijkste disciplines kort beschreven. Er zijn er nog meer maar dit zijn de meest voorkomende.

Desktop app development

Desktop apps zijn applicaties zoals bijvoorbeeld Word en Excel. Deze zijn tegenwoordig ook beschikbaar als webapplicatie maar in de basis zijn het installeerbare applicaties die je ook offline, zonder internet, kunt gebruiken. Je hebt er geen browser voor nodig.

De bekendste programmeertalen die hiervoor gebruikt worden zijn C, C++, C# en Java.

Desktop app ontwikkeling

Web development

Webdevelopment is een aparte tak van sport. Het gaat hier om applicaties die te bereiken zijn via een browser op het internet. Denk hierbij aan websites, applicaties en bijvoorbeeld Facebook of Twitter. Er is wel een groot onderscheid tussen front-end en backend development. Front-end is het zichtbare gedeelte, de knoppen, kleuren, interactie tussen elementen. Backend is de actie achter de knoppen, dus als je op opslaan klikt dan moet er ook wat gebeuren. De backend programmeur zorgt voor die actie.

De bekendste programmeertalen die hiervoor gebruikt worden zijn PHP, Python, Javascript, Node.js en TypeScript.

Website development op meerdere devices

Mobile development

Zoals de naam zegt gaat het om ontwikkeling van apps voor mobiele telefoons. Dat kunnen games zijn maar natuurlijk ook toepassingen zoals de Youtube of Facebook app. Binnen mobile development zijn er op dit moment 2 grote spelers. Android (Google) en IOS (Apple). Voor beide is er dan ook een eigen programmeertaal. Er zijn ook oplossingen waarbij je in 1 taal programmeert en er dan een automatische vertaalslag wordt gemaakt maar de meest flexibele methode is toch om 1 of beide talen te leren.

De bekendste programmeertalen die hiervoor gebruikt worden zijn C voor IOS en Java voor Android.

Mobiele telefoon apps

AI development

AI of Artificial Intelligence betekent kunstmatige intelligentie. Kunstmatige intelligentie is ontzettend in opkomst de laatste jaren en dat zal alleen maar meer worden komende jaren. Kunstmatige intelligentie is in de basis het laten maken van keuzes door een computer welke zo dicht mogelijk bij de keuzes komen die een mens zouden maken. Denk hierbij aan het herkennen van objecten op foto’s, het herkennen van gezichten, herkennen van stemmingen (boos, verdrietig, blij) en dergelijken.

De bekendste programmeertaal die hiervoor gebruikt wordt is Python.


Kies voor jezelf vooral welk type programmeur je wilt worden, wil je apps bouwen voor mobiele telefoons, wil je meer richting AI of wil je graag webapplicaties bouwen. Als je die keuze hebt gemaakt dan ben je al een stap in de goede richting. Kies binnen je discipline dan een programmeertaal en je kunt los.

Omscholen tot ICT’er

Lijkt het je nou na het lezen van dit verhaal niet handig om voor programmeur te gaan maar je hebt wel grote interesse in ICT in het algemeen, denk dan eens aan de beroepen:

Applicatiebeheerder achter computer

  • Systeembeheerder
  • Applicatie beheerder
  • Technisch beheerder
  • Functioneel beheerder
  • Helpdeskmedewerker/ Support engineer

Dit zijn nog relatief technische beroepen die wel met beheer te maken hebben maar niet direct met programmeren en die je op latere leeftijd best prima nog kunt oppakken. Er zijn zelfs diverse opleidingen voor. Lees meer hier meer over ‘omscholen naar de ICT’.

Er zijn in de ICT legio mogelijkheden om ‘iets met computers’ te doen dus lees je goed in, maak een gedegen keuze en ga ervoor!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *